FAMILIEWAPENFamiliewapen Brakenhoff (Brackenhoff)

Afbeelding 1:  Het wapen van de familie Brakenhoff met de opgeheven waldhoorn. Afbeelding 2: Een andere afbeelding van het familiewapen met een omlaag gekeerde waldhoorn.

Van de familie Brakenhoff zijn twee zeer op elkaar gelijkende familiewapens bekend; beide wapens zijn afkomstig van de familie Brackenhoff uit Straatsburg.

 

Kenmerkend  voor beide familiewapens is een hond (een brak) met een hoorn. De officiele beschrijving van het ene familiewapen luidt: "een zilveren schild met een klimmende hond in rood, gehalsband in goud en in zijn bek een blaauwe waldhoorn, die hij ondersteunt met de rechter voorpoot en met een bergje met 3 doorsneden van groen vanuit het schildpunt. Dit wapen is ook in andere heraldische kleuren bekend: schild in rood, hond in zilver. en waldhoorn in zilver, goud of zwart. De Waldhoorn is omlaag gekeerd, terwijl deze in het andere wapen is opgeheven; eigenlijk is dit het enige verschil van betekenis tussen beide familiewapens.

Uit het archief: "Over Armmeesters"

De familie Brackenhoffer (van bovenstaand familiewapen) komt oorspronkelijk uit Reutlingen in Schwaben. Andre Brackenhoffer verliet deze stad in 1559 en vestigde zich eerst te Offenburg, later in 1577 te Straatsburg: 'als einem evangelischer Ort' (Mscr. afkomstig zijnde uit de familie archieven) Hij huwde daar Anne Dorlde, bij wie hij meerdere kinderen had. O.a. Andre IIe geheten, die dienst deed als kapitien bij de keizerlijke troepen, Jean, meester in de rechten en raadsman bij de keizerlijke kamer en Anne die de beroemde schilder Louis Brendel uit Lauingen huwde. De oudste van de kinderen van Andre Brackenhoffer en van Anne Dorlde is armmeester Joachim Brackenhoffer. Hij was daarvoor hoefsmid en geboren te Offenburg in 1575, volgens de gegevens ook regent armmeester van 1636 tot 1654. Hij overleed 27 april 1656.  Uit dit huwelijk werd geboren o.a. Andre IIIe en Elie Ie.

Andre Brackenhoffer IIIe was een visser, geboren 1617, hij was regent armmeester van 1658 tot 1676 en stierf 25 augustus 1679. Zijn vrouw Appoline was de dochter van de armmeester Jean Wencker en zus van de armmeesters Daniel en Jacques Wencker en schoonzus van de armmeesters Dominique Dietrich en Fracois Reisseisen. Andre had een groot aantal zonen en dochters, een enkele zoon had nakomelingen, maar deze tak is al meer dan een eeuw uitgestorven. De jongste dochter 'Marquerite' huwde Paul Flach, (Oberschreiber in Spital) dit was de vader van de beroemde geneesheer Andre Fach (overleden 1734) Hij was gehuwd met de dochter van de armmeester Philippe-Gaspard Leitersperger. Grootvader van Francois -Jacques Flach.

 ... wordt vervolgd......