THUISAchternaam Thuis: kenmerken = adresnaam. Varianten en/of samenstellingen: Thuijs, Thuijsman, Thus, Thüs, Thuss, Thüss, T'Huijss, Te Hus. Bron: Meertens en eigen stamboom.

Volgens diverse bronnen is de familie Thuis afkomstig van Willem II (De Vreedzame) van den Bergh, van Der Lecke (heer Ten Berghe Bylandt en Hedel). Heer Willem trouwde op 10 november 1429 met Luitgard van Bentheim, vrouwe van Steinfurt en kreeg daarnaast een achttal (bastaard)kinderen, volgens diverse bronnen bij diverse vrouwen. 

Een van deze kinderen was Evert T'huijs 1420-1508. Evert is geboren in Wehl:              "Willem, heer ten Berghe (1380-1466), burggraaf van ’t Huis Berg, erkent zijn bastaardzoon Evert 1420-1508 en besteedt de jongen uit bij Johan Meckinck, notaris en schepen te Emmerich". De volwassen Evert wordt aangesteld als leenman van ’t Huijs Bergh, staat bekend als Evert t’HUIJS en huwt met de dochter van Johan Meckink, Mele MECKINK geb. 1428.    Of de moeder van Evert de naam Thuis droeg, of dat Evert zijn achternaam dankte aan het feit dat hij in een tehuis was geplaatst is niet bekend.                                     

De familie verhuist naar Didam, en blijft daar een aantal generaties. Via Aswijn (Azewijn) en Etten komt de familie rond 1715 terecht in Huissen en Bemmel. Van Bemmel vertrekt Theodorus Thuis aan het begin van de 20e eeuw naar Gaanderen.

Thuis en Thus; bron Berghapedia:
Het was in de week van 13 juni 2020 precies vierhonderdvijftien jaar geleden dat Johan Thuißen uit Lengel als getuige moest optreden in het proces tegen Mechteld ten Ham. Op 15 juni 1605 verklaarde Johan (geboren rond 1565) dat hij met zijn knecht Daem Kerstiens eens in het Lengelse Veld op zijn land aan het werk was geweest. Op een gegeven moment kwam Mechteld bij hen en vroeg de weg naar de Koornhorst. Dit voorval bevreemdde de beide heren ten zeerste. Mechteld die al zo lang in 's-Heerenberg woonde, wist opeens de weg niet meer! Ook werd er een paard ziek en er waren verschillende andere aanwijzingen dat er van tovenarij sprake was. Thuißen was niet de eerste getuige die werd verhoord. Op 9 juni 1605 waren de verhoren begonnen. Zie verder het artikel over Mechteld ten Ham op Berghapedia.

Thuißen is een variant van bijna twintig namen die te vinden zijn op de site Thuys.net voor en over families Thuis, Thus etc. Volgens het bevolkingsregister van Bergh waren van 1910 tot 1937 nog vijf varianten in de gemeente overgebleven: Thuis (56 keer), Thus (44), Thuijs (14), Thuss (2) en Thüss (1). Op de site ontbreekt nog de variant Thüsh die in Twente voorkomt. Die familie komt oorspronkelijk uit Etten en is via Millingen bij Megchelen en Karnap in het Ruhrgebied weer in Nederland teruggekomen. Waarschijnlijk heeft een ambtenaar de ß (Ringel.S) voor sh aangezien. Toen er nog volop dialect werd gesproken, werden de namen Thuis, Thus en Thuijs allemaal als Thüs uitgesproken. In Etten stond in de jaren vijftig een juffrouw Thuis uit Gaanderen voor de klas die aangesproken werd met ‘juffrouw Thüs’.

Bronnen o.a.: 

http://www.genealogy.com/ftm/t/h/u/Martin-P-Thuss-ON/WEBSITE-0001/UHP-0007.html

http://www.berghapedia.nl/index.php?title=Thuis_en_Thus


counter free