COMMERCIELE ZET VAN PIETJE



DE COMMERCIELE ZET VAN PIETJE ERDAL,..
GEDURENDE DE TWEEDE WERELDOORLOG  GING PIETJE BELZER OOK LANGS DE DEUR MET SCHOENPOETS DIE HIJ ZELF HAD GEMAAKT. KENNELIJK WAS ECHT ĖRDAL NIET MEER LEVERBAAR. MAAR PIETJE KWAM OP HET IDEE OM DE SCHOORSTEEN TE VEGEN EN DAT ROET TE VERMENGEN MET LIJNOLIE. HIJ ZOCHT DE VUILNISHOOP IN DE BUURT AF OP ZOEK NAAR LEGE ERDALDOOSJES. HIJ POETSTE ZE OP EN VULDE DE DOOSJES MET ZIJN ROETPAPJE. EN HIJ GING ER MEE DE BOER OP EN HIJ VERKOCHT ZIJ EIGEN GEMAAKTE SCHOENSMEER AAN DE BOERINNEN EN DIE WAREN BLIJ DAT ZE HUN MANNEN MET GEPOETSTE SCHOENEN NAAR DE KERK KONDEN STUREN, EN HIJ VERKOCHT ZIJN ERDAL SCHOENSMEER MET SUCCES, WAARNA HIJ DE TERREIN KNECHT BIJ DE VUILNISBELT VROEG OM VOOR HEM ALLE LEGE ERDAL DOOSJES UIT HET VUIL TE HALEN. EN HIJ GAF DE TERREIN KNECHT VOOR ELK BRUIKBAAR DOOSJE EEN
HAVE CENT EN ZO KREEG PIETJE ERDAL VAN ZIJN KLANTEN DE BIJNAAM PIETJE ERDAL  TOCH LEEK ER EVEN EEN KINK IN DE KABEL TE KOMEN, EEN VAN DE BOERRINEN RIEP PIETJE OP HET MATJE, ZE WILDE WEL EENS WETEN WAT HIJ EIGENLIJK AAN HAAR HAD VERKOCHT. HET WAS GEEN ERDAL MAAR EEN HARDE KEI.  KOM HIER ZEI PIETJE, GEEF MIJ EENS EEN PAAR SCHOENEN, DAN ZAL IK ZE EENS POETSEN. PIETJE TUFTE IN HET DOOSJE, SMEERDE ZIJ BORSTELTJE ER DOOR HEEN EN POETSTE DE SCHOENEN TOT ZE GLOMMEN, KIJK ZEI HIJ EERST IN HET DOOSJE TUFFEN EN DAN TWEE TOT DRIE KEER IN DE WEEK POETSEN. EN ZIJN KLANTEN WAREN WEER TEVREDEN.

DE NV MAATSCHAPPIJ VOOR WASCH VERWERKING ERDAL(1915-1983) ONTSTOND 
DOOR SAMENVOEGING VAN ENKELE KLEINERE WAS VERWERKENDE BEDRIJFJES. OORSPRONKELIJK WAS HET BEDRIJF GEVESTIGD IN AMSTERDAM EN VANAF 1936 IN AMERSFOORT. HET HAD TAL VAN AFDELINGEN, ZOALS EEN BLIK DRUKKERIJ WAS SMELTERIJ EN EEN TUBEFABRIEK. HET SYMBOOL VAN ERDAL WAS EEN RODE PELIKAAN, MAAR DE MERKNAAM PELI, HOEWEL DE PELIKAAN OOK OP ANDERE PRODUKTEN WERD AFGEBEELD. HET MERK ERDAL WAS AL SINDS 1901 TE KOOP IN DUITSLAND. HET IS EEN VERBASTERING VAN ERTHAL STRASSE TE MAINZ, WAAR HET WERD GEMAAKT DOOR WERNER & MERTZ. VERMOEDELIJK HEEFT HET NEDERLANDSE BEDRIJF IN 1915 DE MERKNAAM GEKOCHT.
                                                (BRON WIKIPEDIA)