BERNARD EDWARD JOCHEM MYJERBernard Edward Jochem Myjer is een Nederlands komiekmusicuspresentatorimitatorkinderboekenschrijver en acteur.

Biografie

Jeugd en opleiding

Myjer groeide op in Zutphen, waar hij les kreeg op basisschool Het Kelderslag en op het Baudartius College. Hij verhuisde halverwege de jaren negentig weer naar zijn geboorteplaats Leiden, waar hij het Stedelijk Gymnasium bezocht. Na zijn eindexamen ging hij biologie studeren in Groningen. Zijn studie gaf hij na twee jaar op om fulltime cabaretier te worden.

Theater

Myjer zit vol energie en spreekt vaak snel. In zijn show Adéhadé zet hij zichzelf neer als volwassene met ADHD, wat hij ook in werkelijkheid heeft. Myjer is muzikaal en begeleidt zich vaak op de piano. Bovendien speelt hij viool. Ook imiteert hij bekende personen, zoals Marc-Marie HuijbregtsWillibrord FrequinPiet PaulusmaJos BrinkGaston StarreveldHerman van VeenHenk WestbroekAb NormaalSamsonPaul JambersNico ZwinkelsJules DeelderCas SpijkersDominee GremdaatExtinceChris ZegersJan van VeenAndré van DuinNico Dijkshoorn en Stef Bos.

Televisie

Naast cabaret en muziek heeft Jochem Myjer een tijdje gepresenteerd bij de VARA. Hij heeft in 2006 de 27e tv-show van Kinderen voor Kinderengepresenteerd. Verder verleende hij zijn medewerking aan verscheidene radioprogramma's. Zo was hij invalpresentator van Leuk Is Anders, heeft hij een tijdje 's Nachts is anders gepresenteerd en hij werkte mee aan Spijkers met koppen.

Begin 2008 behaalde een fragment van De Mike & Thomas Show, waarin Myjer zijn imitatietalent toont, de derde plaats in de verkiezing van TV-moment van het Jaar 2007 van de VARA.

Op 2 oktober 2009 werd aan Jochem Myjer de erepenning van de stad Leiden toegekend vanwege zijn ambassadeurschap voor de stad en zijn betrokkenheid bij (vaak ook Leidse) goede doelen. In datzelfde jaar verbreedde Myjer zijn horizon nog verder. De regisseur van het Sinterklaasjournaal vroeg hem voor de rol van Pietje Paniek. Hij vertolkte deze rol tot 2015.

Kinderboekenschrijver

Jochem Myjer schreef in 2015 het kinderboek De Gorgels met illustraties van Rick de Haas dat in 2016 de jaarlijkse Prijs van de Nederlandse Kinderjury won. Inmiddels is het boek uitgebracht als luisterboek.

In november 2016 kwam het prentenboek De Wereld van de Gorgels uit, wederom met illustraties van Rick de Haas.

Op 31 oktober 2018 kwam het tweede boek van de Gorgels uit, de Gorgels en het geheim van de gletsjer. De illustraties zijn wederom van Rick de Haas.

Persoonlijk

De vader van Jochem, Egbert Myjer, was tot zijn pensionering rechter in het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Jochem Myjer heeft sinds 2006 een relatie met Marloes Nova, zangeres in de band Soulvation. Op 4 december 2009 vroeg hij haar tijdens zijn voorstelling in Carré ten huwelijk. Ze hebben samen een dochter en een zoon.

In augustus 2011 werd een tumor in Myjers ruggenmerg ontdekt. Hierdoor werd zijn nieuwe theatertour Even geduld Aub tot september 2012 geannuleerd. Het bleek om een goedaardig gezwel te gaan, dat geheel lijkt te zijn verwijderd. Door zijn gezondheidsproblemen kan hij echter nog maar 2 tot 3 keer per week een voorstelling doen. Bron Wikipedia.