VISBUURTAan het einde van de 19e eeuw vertrekken verschillende Urker families naar Den Helder. Tromp Post (1834) en Louwrens Post (1828) behoorden tot de eersten die in Den Helder gingen wonen. Vanaf 1874 was Den Helder geen koopvaardijstad meer vanwege de opening van het Noordzee-kanaal. Er ontstonden nieuwe mogelijkheden voor de visserij. De Urkers zagen dit en ontwikkelden binnen korte tijd de visserij van Den Helder.

De Urkers die in Den Helder gingen wonen kwamen vooral terecht in de Visbuurt, ook wel Pilo genoemd. Het is interessant om te zien hoe zich daar een kolonie van Urkers heeft gevormd aan het begin van de 20e eeuw. Urkers die hun eigen tradities, spraak en gebruiken meebrachten. Voor onze familie is de Vijzelstraat belangrijk geweest. Onderstaand een aantal foto's van de Vijzelstraat.


18981901


In de Vijzelstraat, slechts een tiental meters van de bakkerij en winkel stond Maranatha. Een klein kerkje dat als evangelisatiegebouw door bakker Breet was neergezet eind 19e eeuw. Later nam Kraak zijn werk over. Het kleine kerkje staat er nog, maar niet meer als kerk in gebruik. Bij de renovatie is helaas de prachtige Bijbeltekst van de gevel gehaald.