WO II
Kobes Post (1910-1943)

Kobes is geboren op 15-03-1910 in Den Helder. Hij is zoon van Maarten Post en Willempje de Vries. Hij is in 1938 getrouwd met Maria Cornelia Schuijt (geboren in Zaandam). In datzelfde jaar zijn ze verhuisd naar 's Gravenhage. Kobes staat vermeld in het register van de oorlogsgraven stichting als kantoorbediende en lid van het verzet. Hij is omgebracht in Buchenwald op 20 maart 1943. Na het overlijdensbericht, pas in 1945, heeft de familie een advertentie geplaatst in het dagblad Trouw.Kobes wordt eveneens genoemd in het register van kamp Buchenwald. Over de inhoud van zijn verzetswerk en reden tot gevangenneming heb ik niets kunnen vinden. Ook de gevangenenregisters van het Oranjehotel en Kamp Amersfoort vermelden zijn naam niet.

Louwe Post 15-11-1916


Hij was marinier, ťťn van de weinige in onze familie voor zover ik weet. Hij had zich in 1931 vrijwillig aangemeld of ingeloot. In elk geval diende hij op de Hr. Ms. Jan van Gelder, een mijnenveger met Den Helder als thuisbasis. Op 21 februari 1938 werd Louwe overgeplaatst naar de Hr. Ms. Java. De Java was een Nederlands oorlogsschip, een lichte kruiser gebouwd tijdens de eerste wereldoorlog en in 1921 in gebruik genomen. De Java was een bekend oorlogsschip in Den Helder. Er is nog een Polygoon journaal waarin te zien is hoe de Java wordt uitgezwaaid door de inwoners van Den Helder. In 1937, vlak voor de oorlog, kreeg de kruiser op de Rijkswerf nog een ingrijpende verbouwing. De Java vervulde verschillende patrouillediensten, maar in 1940 werd het ernst.Het schip werd uitgezet voor konvooidiensten in Nederlands-IndiŽ en in de jaren daarna werd de Java daadwerkelijk ingezet bij verschillende acties in de Gasparstraten en bij de slag in de Straat Badoeng. De Java werd uiteindelijk op 27 februari 1942 tijdens de Slag in de Javazee samen met de kruiser De Ruyter door de Japanse strijdkrachten tot zinken gebracht.

 

Onderstaand enkele oorlogsdocumenten van Louwe Post (1906)


Bewijs van inlevering van Rijksgoederen

Louwe Post (1906) ging in 1926 in militaire dienst. Zoals blijkt uit het oorlogszakboekje was hij ingedeeld bij de kustartillerie. Dit document is getekend op 13-8-1940. Louwe kreeg groot verlof en heeft zijn rijksgoederen weer ingeleverd.

Oorlogszakboekje

Dit oorlogszakboekje werd uitgereikt in 1926 aan Louwe Post.

Persoonsbewijs

Dit is het persoonsbewijs van Louwe (1906), merkwaardig genoeg afgegeven in 1944 vlak voor de beŽindiging van de oorlog.