EEN PETITE HISTOIRELet op!
Deze stamboom is overgezet naar de nieuwe omgeving(Mijn Stamboom Online), waarschijnlijk kan je deze vinden op www.delnooz.mijnstamboomonline.nl.
Alle wijzigingen welke op deze (oude) omgeving worden gedaan zullen niet meegenomen worden naar de nieuwe omgeving.

De familie Delnooz vindt zijn oorsprong volgens de huidige stand van zaken in de mooie Herve vlakbij Luik, met dorpen als Saive, Dalhem en Mortier. De twee broers Charles Lambert (1824-1880) en Mathieu Joseph Delnooz (1826-1874) trokken rond 1840-1850 vanuit het kersverse Belgie naar de nabijgelegen Nederlandse industriestad Maastricht, Charles Lambert waarschijnlijk vanwege de mogelijkheden om zijn ambacht (geweermaker) uit te oefenen. Zij huwden respectievelijk de Maastrichtse vrouwen Maria Haenen (in 1851) en Maria Huyberts (1856). Mathieu Joseph kreeg dertien kinderen, maar tien werden helaas niet ouder dan 25 jaar. De resterende drie kinderen waren twee meisjes en een man. Van hun is weinig bekend.Charles Lambert kreeg vijf zoons en een dochter. Vier van de vijf zoons kregen kinderen, samen veertien jongens en dertien meisjes die samen ook weer vele kinderen kregen, zodat er nog steeds veel Delnooz' te vinden zijn in Nederland.  De naam Delnooz is erg zeldzaam, dus als je een Delnooz tegenkomt, dan weet je zeker dat het familie is, hoewel je misschien zes generaties terug moet gaan voor de gemeenschappelijke voorouder. 

Een grote vraag onder familieleden is waar de naam vandaan komt. Een gangbare en romantische theorie is dat we 'uit Spanje' komen, want de naam klinkt immers erg Spaans. Je zou ervan kunnen maken 'Delnooz=Van ons'. Zo heel gek is dat natuurlijk niet, want de Spanjaarden hebben ons bezet gehouden in de Tachtigjarige Oorlog. Maar ja, dan is het wel een beetje vreemd dat er op dit moment geen Delnooz te vinden is in Spanje (kijk maar in het telefoonboek daar).

Stamboomonderzoeker Guy Delnooz is erachter gekomen dat een alternatieve verklaring misschien logischer is, maar veel minder romantisch: Delnooz is ook plat dialect in de omgeving van Saive en betekent 'drassig grasland'. Mensen werden vaak vernoemd naar waar ze vandaar kwamen. We moeten het er waarschijnlijk mee doen.

In Nederland houdt men zich goed aan de schrijfwijze Delnooz. Wel werden bedrijfsnamen soms afgekort tot Delnoz, met name in Maastricht. Het verhaal gaat dat de reden is dat anderen dat gemakkelijker vonden. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat een andere voorkomende naam, Delnoy, niet gerelateerd is aan Delnooz. Maar we houden ons aanbevolen voor commentaar! Graag melden via 'contact' in menu links.