FAMILIENAAM "VAN DER WEIJDENSpelling “Van der Weijden”

De naam van der Weijden is van oude spelling. De Burgerlijke Stand kwam in de 19de eeuw in ontwikkeling, juist in een periode waarin belangrijke spellingsvoorschriften ontstonden. We zien dat namen toen nog met een g in plaats van ch (Van der Jagt), of met ae (van der Maet) in plaats van aa en met ey of eij (van der Weijden) in plaats van ei of met ck in plaats van kk (Backer).

Bij het doorspitten van archiefstukken kom je de naam “Van der Weijden” op verschillende manieren gespeld tegen, zoals; “Verweijde”, “van der Weijde”, ” van der Wijden”. “van der Weide”, “van der Weiden”

 

Naamsvermelding “van der Weijden” in stambomen

De naam “van der Weijden” komt het eerst in de stamboom van de Nederlandse Genealogische Vereniging voor. Het bereft Ant. van der Weijden Schepenen Venlo 1359.

 

Van der Weijden's uit Zuid West Nederland.

Vervolgens komt de naam “van der Weijden” voor in de stamboom van o.a. J. de Winter. Het betreft Pieter van der Weijden geboren rond 1546 in Poortugaal en overleden op 16 november 1616.  Als ouders van Pieter van der Weijden worden vermeld Dirk Hendriksz en Emmetge Doesdr.

Het dorp Potugaal is gelegen ten zuidwesten van Rotterdam. Het is gelegen tussen de Rotterdamse havens en de Oude Maas.

Tussen 1600 en 1650 komen we de naam ‘van der Weijden ” tegen in de plaatsen; Hoogvliet, Oud Beijerland, Nieuw Beijerland, Zuidland, Bergschenhoek (plaatsen in het zuidwesten van Nederland).

 

Van der Weijden's uit Groene Hart 

Rond 1650 komen we voor de eerste keer de naam ‘van der Weijden’ tegen in de omgeving van Nieuwkoop. Het betreft hier Pieter van der Weijden de oudste stamvader van deze stamboom.

 

Van der Weijden's uit Noordwijk 

Vervolgens komen we in Noordwijk terecht. De eerste “van der Weijden” uit Noordwijk komen we tegen in de stamboom van Hans Montanes. Het betreft Govert Jansz van der Weijden gehuwd te Noordwijk op 04-03-1696 met Ariaantje Krijnsdr Oostdam, 1696: Nieuwe Zeestraat.