GESCHIEDENIS VAN DE FAM. DELHIJ VOOR 1800Onze Nicolaas geboren in Serrye,Serre,Serez,Serzije,Sery gelegen in het voormalig Land van Luijk volgens zijn trouwakte en de verschillende doopaktes van zijn kinderen maar volgens zijn overlijdingsakte geboren in Mons gelegen in Belgie dat waren de uitgangspunten naar onze zoektocht naar zijn voorouders.

Het voormalig Land van Luijk is behoorlijk groot en ligt tegenwoordig in het franstalig gedeelte van Belgie en daar mijn frans niet verder komt als je ne parle francais wist ik dat het zoeken behoorlijk moeilijk zou worden.

Maar mijn gedachten waren als ik nu eens naar nationaal Archief in Brussel ga dan kunnen ze mij misschien helpen om verder te komen en ben daar dan ook een keer of drie geweest maar werd toch weer door verwezen naar het archief in Luik.

Wat nu?

Zoals onze familienaam op verschillende manieren is geschreven is bij mij de gedachte opgekomen dat we misschien afstammelingen zijn van de bekende familie de la Hay die afstammelingen in Limburg hebben maar afkomstig is uit het gebied ten oosten van Luik.

Deze familie heeft een vereniging die zich al jaren bezig houd met het uitzoeken van hun stamboom waar vooral Jo Hoen en Regis de la Hay(voormalig rijksarchivaris van Limburg) hier het voortouw hebben genomen en er een hele boekenserie vanuit is gegeven.

Na aanleiding hiervan heb ik contact gehad met boven vernoemden personen die voor mij zijn gaan zoeken naar Serrye maar helaas het plaatsje niet hebben gevonden.

Zou het dan toch Mons moeten zijn en jawel hoor onder de rook van Vise ligt een gehucht Mons niet meer dan een straat maar wel een kapel gesticht in 1763 waarbij de plat op de kapel vertelt dat het een gehucht was onder Bombay(Bolbeek).

Op een zondag naar het gebied gereden en al zoekende kom ik een straatnaam tegen Chemin de Surisse wat betekent de weg naar Surisse al wordt het nu anders geschreven als Serrye maar mischien ook een verschrijfing zo als het ook bij onze naam voorkomt.

Surisse is niet meer als gehucht boven op een heuvel met een aantal oude boerderijen opgetrokken uit het materiaal waar in die die tijd huizen van werden gebouwd.

De conclusie was dan ook volgens de plaat op de kapel dat Mons onder Bombay viel en ben dan ook gaan zoeken in het archief (Luik) onder Bombay en daar zijn de doop,trouw en begraafboeken van bewaard gebleven wel in het Latijn opgemaakt.

In de doopboeken ben ik naar de naam Nicolaas gaan zoeken en dan in de periode 1760-1765 want men kan er ook naast zitten wat betreft de leeftijd en het jaar van geboorte en op 17 augustus 1762 is daar geboren/gedoopt een Nicolaas LayHay als zoon van Henri Matieu LayHay en Marguarite Closon zou dit onze Nicolaas zijn? want als we gaan terug tellen vanuit zijn overlijdensakte dan klopt het jaartal wel alleen de naam wordt anders geschreven als Delhij(de Leij)of heeft de secretaris van de schepenenbank in Terheijden een Nederlandse versie van deze naam gemaakt want gaan we kijken naar het kerkelijk huwelijk in 1802 dan schrijft men Nicolaus de Lait al met al blijven naams verschrijvingen een rol spelen in de zekerheid of we de juiste persoon hebben.

Henri Mathieu LayHay  geboren  op 22 september 1733 te Bombay als zoon van Melchior Walraff Laychaix en Catharina de Magnee  getrouwd met Marguarita Closon geboren 6 januari 1729 te Bombay als dochter van Jaen Closon en Marie Jehenne Lehanne hebben 7 kinderen te weten 5 jongens en 2 meiden gekregen binnen dit gezin komen we de volgende schrijfwijzes tegen Laixhaux,Layxhay en Laixcheau nu was het in die tijd een gewoonte van de franse pastoors dat men de hay klank verwisselde met eau klank Layhay werd Layheau zo ook met de naam Mureau werd Muray maar ook hier zien we weer naams verschrijvingen.

Melchior Walraff Laychaix gedoopt op 4 maart 1690 te Bombay als zoon van Melchior Laixheau en Marguerita van Schrieck trouwt met Catharina de Magnee en uit dit huwelijk zijn drie kinderen 2 jongens en 1 meid bekend  allle geboren te Bombay.

Melchior Laixheau  zoon van Gerard Laixheau en Catharina van Schrieck trouwt op 21 oktober 1684 te Dalhem met Marguerita van Schrieck gedoopt 16 september 1658 te Bombay dochter van Barthelemy van Schrieck en Anna la Fere en uit dit huwelijk hebben we 10 kinderen waarvan 5 jongens en 5 meiden ook weer alle geboren te Bombay.

Gerard Laixheau gedoopt 1630 te Herstal als zoon van Francois Laixheau en Jehenne Raes trouwt rond 1659 met Catharina van Schrieck dochter van Melchior van Schrieck en Maria Hagelsteen ze overlijdt op 22 april 1660 te Herstal en uit dit huwelijk is 1 kind bekend en dat is Melchior. Gerard heeft niet lang getreurd maar had ook een kind en is op 4 augustus 1660 opnieuw getrouwd met Catharina Maille(Maistre,Mailhe)  als dochter van Guillaime Maille en Catharina Blanche en uit dit huwelijk hebben we 12 kinderen waarvan 6 jongens en 6 meiden alle geboren in Herstal.

Francois Laixheau gedoopt op 2 december 1599 te Herstal als zoon van Francois Laixheau en Anne delle Falloise is getrouwd met onbekende vrouw maar uit dit huwelijk zijn 3 jongens alle geboren in Herstal.

Francois Laixheau gedoopt ongeveer 1570 te Herstal als zoon van Colleye Laixheau en Agnes Lambert Thiry delle Prealle trouwt rond 1599 met Anne Falloise gedoopt 16 februari 1572 te herstal als dochter van Jaen delle Falloise en Catharine de Neufcoure uit dit huwelijk 6 kinderen waarvan 3 jogens en drie meiden.

Als oudste is nu bekend Colleye(Nicolaas)Laixheau die getrouwt was met Agnes Lambert Thiry dellle Prealle.