FAMILIEWAPEN 

 

FAMILIE WAPEN FAMILIE REMOUCHAMPS

 

Inleiding

 

De naam Remouchamps  heeft een relatie met het huidige plaatsje Sougné-Remouchamps in de Belgische provincie Luxemburg, ten zuiden van Luik. Sougné-Remouchamps is de in 1971 gevormde gemeente waarin de plaatsjes Sougné en Remouchamps werden opgenomen. Hedentendage maakt Sougné-Remouchamps deel uit van de gemeente Aywaille in de provincie Luik. Het plaatsje maakte in het verleden deel uit van het grondgebied van het Prins-Bisdom Luik.

 

 

 

De voorouders van de huidige familie zijn vrijwel zeker afkomstig uit het plaatsje Remouchamps omdat rond 1650 de naam werd voorafgegaan door het voorvoegsel „de“.De Remouchamps „ afkomstig van“ het plaatsje Remouchamps verklaart dit voorvoegsel. (zie bijlage 1: stamboom) In ieder geval hebben familieleden van de familie Remouchamps zich vanaf ca 1650 (en voor een belangrijk deel nog steeds) in de regio Luik opgehouden. Met name in de plaatsjes Hollogne-aux-Pierres, Flemalle Haute, Flemalle Grande en Horion Hozémont

 

Wapenveld

 

Het familiewapen bestaat uit 1 horizontaal wapenveld. Het wapenveld wordt gescheiden door een omgekeerde ‘V’ in goud die voornamelijk bedoeld is om het accent op de symbolen in het wapenveld, de bundels korenaren in zilver van elkander te scheiden. De kleur blauw/azuur die wordt gebruikt, is gerelateerd aan de hoofdkleur van het wapen van de gemeente Grace-Hollogne, (Waaronder nu de deelgemeenten Hollogne-aux-Pierres en Horion-Hozémont vallen) en waar de familie Remouchamps hun grootste bezit verwierf.) alsmede de kleuren van het Prins-Bisdom Luik.

 

 

 

Prinsbisdom Luik

 

 

Wapen van de gemeente Grace-Hollogne

 

 

Korenaren

 

Jean Remi Remouchamps (*1-4-1741), die getrouwd was met Marie Dejace had acht kinderen waarvan 5 kinderen en een aantal aangetrouwde familieleden die de familietraditie van molenaar en/of graanhandelaar hebben voortgezet.

Jean Remi Remouchamps was molenaar en veel van zijn kinderen hebben dit beroep van hun vader, eveneens molenaar, hebben overgenomen. Zij werden ofwel molenaar ofwel vonden hun emplooi in de graanhandel.

Jean Remi Remouchamps had vrij veel bezittingen in de omgeving van Remouchamps, met name in Hollogne-aux-Pierres,een dorpje 15 kilometer  ten westen van Luik, (tot 1970 zelfstandig, nu deel van de Gemeente Grace-Hollogne), Horiont Hozémont en Flemalle. (Flemalle Grande en Flemalle Haute)

De voornaamste bezittingen waren een aantal watermolens die in zijn nalatenschap aan zijn kinderen werden overgedragen. De voornaamste functie van de watermolens was het malen van graan; het heten derwijl korenmolens. De bundels korenaren  beelden de relatie uit tussen de familie en het familiebezit in die periode.

De kadastrale atlas van P.C. Popp vermeldt 5 watermolens in Hollogne-aux-pierres waarvan er twee met zekerheid in het bezit van de familie waren.

In een aantal afbeeldingen, zoals hieronder beschreven komt een bundel korenaren voor. In het helmteken van het voorgestelde familiewapen staat daarom ook een afbeelding van een bundel korenaren opgenomen welke nogmaals de relatie aangeven tussen de naam van de familie en het familiebezit bestaande uit een aantal korenmolens. Ook een aantal familieleden waren graanhandelaar.

 

 

korenmolen uit de streek Hollogne aux Pierres

 

 

Watermolen van Jean Remi Remouchamps in Bressoux-lez-Lieges