»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»







»

»

»

»

»

»
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»

»


 

ELISABETH VAN DER MEER (1853 - 1934)



ELISABETH VAN DER MEER (1853 - 1934)

#  ELISABETH VAN DER MEER  , dochter van QUIRINUS VAN DER MEER en van ELISABETH ZIRAARD , kwam ter wereld in het toenmalige zelfstandige tuindersdorp Loosduinen (onder de rook van 'Die Haghe' / Den Haag) op 1 augustus 1853 .

Op 23-jarige leeftijd , op 22 november 1876 trad zij in Den Haag in het huwelijk met de 13 jaar oudere Johannes Petrus Seijen ten Hoorn .
Het werd een zéér vruchtbare echtverbintenis mogen we wel zeggen  : minstens 13 , misschien wel 14  (en , volgens sommige nazaten  zelfs 18(!))  kinderen zou Elisabeth in de loop der jaren (gelukkig dus niet allemaal in één jaar...) op deze aarde zetten .
Van "slechts" 13 kinderen hebben we evenwel een officiele geboorteakte aangetroffen , en we zulllen het er dus maar op houden dat zij aan 'niet meer' dan 13 kinderen ooit het leven geschonken zal hebben .... 

Elisabeth ,'oma', van der Meer moet een zeer aardige vrouw geweest zijn , zo is ons via overlevering bekend geworden .
Vele jaren woonde ze met haar man en kinderen in het woonhuis naast de melk-boter-kaas-en-eieren zaak in de Haagse Maliestraat , later verbleef Elisabeth nog in de Witte de Withstraat , maar haar levensavond bracht zij door in een woonhuis in het Bezuidenhout , in de Eerste v.d. Boschstraat 177 .


Elisabeth van der Meer - op dat moment al ruim 23 jaar weduwe van Johannes Petrus Seijen ten Hoorn - overleed in 1934 , na een leven dat voor haar volledig in het teken gestaan moet hebben van het in verwachting zijn , kinderen baren én van het - met de schaarse (ontoereikende ?!) middelen en naar het best van haar vermogen - zien groot te brengen van een in kindertal steeds maar toenemend gezin .

Maar na een leven dat niet altijd even gemakkelijk geweest kan zijn , een leven ook dat evenzeer gekenmerkt én getekend moet zijn geweest door momenten van intens verdriet , als wederom een pas geboren kind haar ontvallen was , stierf Elisabeth uiteindelijk nog op de verhoudingsgewijs hoge leeftijd van 81 jaar op 17 november 1934 in haar woonplaats Den Haag ......