POELDIJK/MONSTERPoeldijk is een kerkdorp in de voormalige gemeente Monster en vanaf 2004 in de gemeente Westland. Poeldijk heeft ongeveer 6.060 inwoners (1 januari 2016) en ligt grofweg tussen Monster, Honselersdijk, Wateringen en Den Haag in. In 1811 vormen Poeldijk, de beide Loosduinen, Kwintsheul en Eikenduinen tijdelijk samen de gemeente Loosduinen. In 1813 wordt dit, na de Franse tijd, alweer ongedaan gemaakt. Poeldijk en Kwintsheul worden dan bij Monster gevoegd.

 

Thierry VII de Hollande.pngNiet ver van wat we nu als Poeldijk kennen, lag een Poel, waarvan gesproken wordt in een giftbrief van 1198 van Graaf Dirk VII. Dirk VII (geboren in de 12e eeuw, overleden in Dordrecht op 4 november 1203) was graaf van Holland vanaf 1190. Dirk VII was de zoon van Floris III en Ada van Schotland. Hij volgde zijn vader op nadat die in 1190 was overleden tijdens de derde kruistocht. In 1186 huwde hij te Loosduinen Aleid van Kleef, de dochter van graaf Diederik IV van Kleef. Uit dit huwelijk zijn drie kinderen geboren, allen dochters (Ada, Aleidis en Petronilla). Omdat Dirk geen zonen had, maakte hij Holland erfelijk voor vrouwen.

 

 

 

 

 

Graaf Dirk VII

 

In de buurt van Poeldijk lagen meerdere van genoemde poelen. Waarschijnlijk zijn deze poelen ingepolderd en drooggemaakt door er een dijk om te leggen. De buurt waar dit plaatsvond kreeg zo de naam Poeldijk. Deze naam komt in 1284 voor het eerst voor. Dit blijkt uit een giftbrief waarbij Diederik, Heer van Wassenaar, vier morgen land “die leegen in den Poeldijc an de nortside van den cappellen” aan het Convent van Rijnsburg schonk.

 

In de ingepolderde poelen werd een aantal boerderijen gebouwd en in de dertiende eeuw kreeg het dorp een eigen kapel. Het poelengebied bestaat uit veenlagen, wat een vruchtbare bodem is voor de tuinbouw. Vanaf de achttiende eeuw werd de tuinbouw en later de glastuinbouw steeds verder uitgebreid. Nadat rond 1897 verwarmde kassen waren geďntroduceerd, groeide Poeldijk uit tot een centrum van de druiventeelt. In Poeldijk staat sinds 1930 een standbeeld ter nagedachtenis van Franciscus Verburgh, die de grondlegger was van de Westlandse druiventeelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeld van Franciscus Verburch 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DeBartholomeusschool, de RK jongensschool in Poeldijk

 Ondanks de introductie van het protestantisme, bleef Poeldijk een katholiek dorp. De grote kerk in Poeldijk is de rooms-katholieke Sint-Bartholomeuskerk. Deze wordt ook wel de 'kathedraal van het Westland' genoemd. Deze forse laat-neogotischekruisbasiliek verrees in 1924-1926 naar een uit 1913 daterend ontwerp van architect Nicolaas Molenaar Sr. De kerk verving een voorganger uit 1849-1850.

 

Sint Bartholomeuskerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De grootste groentenveiling ter wereld, Veiling Westland, was gevestigd in Poeldijk. Het voormalige veilinggebouw uit 1929 werd in zakelijk-expressionistische stijl ontworpen door architect Egbert Reitsma.

 

 

 

 

 

 

           De voormalige veiling in Poeldijk