FAMILIEWAPEN                    

Betekenis van Wapenschild

 

Het veld (blanco schild) is goudkleurig (geel), dit wijst op Franse oorsprong, want elk land of streek had zijn eigen kleur.

Kan zowel Middeleeuws zijn, of uit latere tijd tijdens de Franse bezetting van de Provincie Luik in 1794. Middeleeuws meest waarschijnlijk.

Het rode (keel) kruis is een kruis van verdienste op het gebied van krijgskunde of wetenschap of rechten (enz) . 15e of 16e eeuw voor verdienste op rechtskundig gebied.

 

De vier zwarte (sabel) beestjes, een bewijs van landelijke adel, zijn merels en geen eendjes. Deze merels hebben geen snaveltjes en geen pootjes, wat betekent dat er een breuk of vete in de familie is geweest. (Dit is goed mogelijk omdat er ook een wapenschild bestaat van de familie “de Velpen”, echter van stedelijke afkomst en zonder kruis van verdienste).

 

Heraldische kleuren: lazuur (blauw), keel (rood), goud (geel), zilver (wit), sabel (zwart), sinopel (groen), purper (violet).

 

P. de Liège= provincie de Liège = provincie Luik, Franstalig. Luik is een voormalig prinsdom dat zich in de 11e eeuw ontwikkelde uit een bisdom. Prins-Bisdom. Werd in 1794 door Frankrijk bezet en in 1815 door het congres van Wenen aan Nederland toegewezen. Sinds 1830 behoort het aan België.  

 

Bron: Boekje ter gelegenheid van Reünie v/d Velpen, 1983