BETEKENISLet op!
Deze stamboom is overgezet naar de nieuwe omgeving(Mijn Stamboom Online), waarschijnlijk kan je deze vinden op www.massop.mijnstamboomonline.nl.
Alle wijzigingen welke op deze (oude) omgeving worden gedaan zullen niet meegenomen worden naar de nieuwe omgeving.

Betekenis van de naam Massop...

De naam Massop is afgeleid van het middeleeuwse woord Masscap. Dit betekent Maatschap. Er wordt een maat of een gezel mee aangeduid, in het bijzonder een handelsgenoot of compagnon, ofwel een lid van een gezelschap of club. De naam valt onder de groep relatiebepalende familienamen.


Verschillende vormen

Voor de invoering van de burgerlijke stand (1811) waren familienamen nog aan verandering onderhevig. Registratie vond vaak op het gehoor plaats. De naam Massopp kwam in onder meer de volgende verschillende vormen voor:

Massop, Massops, Massup, Masschop, Mascop, Mashap, Mascap.


Geschiedenis naam

Van de meeste familienamen gaat de geschiedenis terug tot de 17de eeuw. Toendertijd zijn dan ook veel namen ontstaan en werd het algemeen gebruik om deze als achternaam te accepteren. Rond 1680 komen de verschillende vormen van de naam Massop veelvuldig voor in Zevenaar en Oud-Zevenaar.
Nog verder terug komen er naamgenoten voor in het Oud-Rechterlijk Archief van Doesburg en in het archief van Düsselfdorf. In Kleef komt onder meer in 1595 een rechter Franz Masschop voor. De meeste Massoppen kwamen voor in het grensgebied van Nederland en Duitsland, in de Achterhoek.

Bron: Meertens instituut