GROEPSFOTO'S EN GEZINSKIEKJESGroepsfoto's en familiekiekjes

Op deze pagina zijn een aantal groepsfoto's en gezinskiekjes van de gezinnen van naamdragende afstammellingen van Gerrit Boom geboren Hambrugge te vinden. Vaak zijn in families wel een aantal oude foto's aanwezig. Probleem is echter dat er meestal niet bij geschreven is om wie het gaat. Als de foto's dan ouder en ouder worden en er steeds minder mensen in leven zijn die nog uit eigen ervaring weten wie op de foto's zijn afgebeeld, gaat de verbintenis met de namen bij de portretten vaak verloren.

Bij de naamdragende afstammelingen van Gerrit Boom geboren Hambrugge doet het hierboven vermelde probleem zich nauwelijks voor. Dat is dan ook de reden dat, toen er in 2006 in stadsmuseum Het Rectorshuis in Almelo een tentoonstelling "Op zoek naar je voorouders" plaats vond, ook een enorme collage hing van, op twee van zijn dochters na, alle volwassen geworden naamdragende afstammelingen van Gerrit.Gerrit had twee zonen. Éen daarvan, ook Gerrit geheten, zou zeven kinderen krijgen. Vijf daarvan bleven hun hele leven ongehuwd bij elkaar wonen. Het zesde kind trouwde wel, kreeg zelf twee kinderen, maar die bleven op hun beurt weer ongehuwd. Het zevende kind kreeg zelf vier kinderen. Daarvan waren er echter twee die trouwden maar kinderloos bleven. Dat betekent dat er van het nageslacht van Gerrit Boom "junior" uiteindelijk maar vier achterkleinkinderen overbleven. Éen van hen is degene geweest die er voor gezorgd heeft dat de afwikkelingen van de boedel van al zijn overleden oud-ooms en tantes correct plaats vond. Deze oud-ooms en tantes hadden een schitterend foto-album. Groen fluweel met mooi bewerkt koperbeslag en vol met -erg- oude foto's, waaronder die van hun grootvader Gerrit Boom geboren Hambrugge. Toen zijn oud-ooms en tantes rond 1960 erg oud werden heeft de "uitvoerder", die 'natuurlijk' zelf ook Gerrit Boom heet, hen gevraagd bij de foto's te schrijven wie wie is. Door zijn vooruitziende blik is nu van onder meer al het naamdragende nageslacht van Gerrit Boom jr. het fotomateriaal - herkenbaar- bewaard.

Toch was er één foto waarover Gerrit jr. jr. en de maker van deze site het niet eens waren. Het ging om ene Jan Hendrik Boom. Volgens Gerrit was dat een broer van Gerrit Boom geboren Hambrugge, volgens mij een zoon. Nou had Gerrit wel een zoon Jan Hendrik maar geen broer met die naam gehad. Wel was er een broer Hendrik. De oplossing kwam een jaar nadien. In Utrecht, op nog geen vijfhonderd meter van het huis van de maker van deze site, woont een oude heer. Hij was afkomstig uit Almelo en vanwege het directeurschap van een stomerijbedrijf ooit naar het midden van het land verhuisd. Deze heer Van den Elst, met wie contact werd gelegd bleek erg in genealogie geinteresseerd. Hij was een kleinzoon van Albertus Knoop en Geesje Knoop-Boom. Ook hij bleek over de nodige oude foto's te beschikken en toen ik hem de foto liet zien van Jan Hendrik zei hij direct: "dat is Jagers Hein, jouw bet-overgrootvader".  Die bijnaam kwam overigens omdat zijn vader, Gerrt Boom geboren Hambrugge afkomstig was van het jagershuis en daarom Jagers Gait werd genoemd. Of het feit dat de andere zoon van Gerrit, Gerrit jr. dus in dienst fusellier was, is niet bekend. !

Ook bij een groepsportret dat de heer Van den Elst had, stonden de namen bijgeschreven. Hieronder dat portret, daaronder een "bijgewerkte" versie die wat duidelijker is.

Vermoedelijk is het genomen ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van Jan Boom en Margaretha Boom-Verboom in december 1906.

staand van links naar rechts: Johanna Slot-Boom, Hendrika Nijkamp-Boom, Jan Boom, Albertus Knoop, Herman ter Stal, Willem ter Stal, Fenneken Hendrika Knoop. Op zuiltje: hondje Puck. Zittend midden van links naar rechts: Johanna Hendrika (Jansje) Boom, Johanna Frederika Boom, Margaretha Boom-Verboom, Geesje Knoop-Boom, Judith ter Stal-Vonke. Zittend vooraan van links naar rechts: Antje Knoop, hondje Frits, Hermina Knoop.

Van de kinderen en schoonkinderen van Jan Hendrik Boom en Hermina Ezendam ontbreken op deze foto: Gerrit Boom en Anna Alieda Boom-Wevers, die in het "verre" Hengelo woonden en Johannes Nijkamp. De laatste was op het moment van de foto nog niet getrouwd met Hendrika Boom. Niet tot het nageslacht van Jan Hendrik en Hermina behorend was het echtpaar Ter Stal-Vonke met hun zoon. Judith Vonke was de dochter van Herman Vonke en Janna Boom en daarmee een volle nicht van de familie op de foto. Haar man Willem ter Stal zou een paar jaar later op een akelige manier aan zijn einde komen. Hij was één van de vijf dodelijke slachtoffers bij de brand in de Katoenspinnerij Twente in 1914.

 

De omgekomen Willem ter Stal staat ook op een foto van de ramp in de Spinnerij Twente. Hij moet toen niet veel ouder zijn geweest dan op de groepsfoto hierboven.

Ook is het groepsportret bewaard gebleven dat waarschijnlijk ter gelegenheid van het 40-jarig huwelijk van Geertruid Boom en Hendrikus Veneman in 1911 werd gemaakt.

Midden vooraan zit het bruidspaar Hendrikus Veneman en Geertruid Veneman- Boom. In het gras vooraan zitten, van links naar rechts: Barend de Witter, Hendrik Boom, Gerard Boom, Lambertha Jansje Boom en Sientje Veneman. Op de stoeltjes zitten, naast het bruidspaar, van links naar rechts: mevrouw Wesselink-Veneman, de heer Wesselink, mevrouw Veneman uit Hengelo, Joh. Venman uit Wierden, mevrouw Veneman uit Wierden en uiterst rechts Jan Hendrik Boom. Op de eerste rij staand van link naar rechts: Mevrouw Veneman-Veerenhuis, Jan Sijbrand Boom, Aleida Boom-Slot, Gerrit Boom, Janna Berendina Boom, Hendrik de Witte, Hendrika Geertruida Boom, H. Veneman, Femia Boom, Bertha Bolmers en ieets naar achteren uiterst rechts Ali Veneman.Op de achterste rij van links naar rechts: Anne Veneman-Slot, Everdina Veneman, Gerrit Jan Veneman, A. Kuiper-Veneman, Jenneken Boom en Mevrouw Volkers-Wesselink.

Een groepsportret dat in het bezit is van mevrouw Boom-Hali laat een uitstapje zien van het gezin van Jan Boom en Margaretha Boom-Verboom en hun nageslacht. Hier stond niet bijgeschreven wie wie is, maar met behulp van andere foto's valt dit wel te herleiden.

Vooraan in het gras liggen de broers Jan Hendrik en Hendrik Jan Slot. Daarachter van links naar rechts Elisa Clasina Boom-Post, Margaretha Boom , Jacobus Anthonie Boom en Johanna Hendrika Slot-Boom. Op de achterste rij staat uiterst links Jan Hendrik Boom met naast hem zijn vader Jan Boom. De wat langere vrouw met kap is Margaretha Boom - Verboom en uiterst rechts staat Barend Slot. De drie andere personen op de foto zijn niet bekend. Ook is niet bekend of de foto voor een speciale gelegenheid is genomen. In ieder geval was de familie een "dagje op stap".

Op onderstaande foto van de Almelose muziekvereniging "Sempre Cresendo" staat direct rechts naast het vaandel Jan Hendrik Boom en als eerste links op de achterste rij (met de tuba) zijn broer Jan Sijbrand. Het lijkt er sterk op dat op de eerste rij, de man die op één na het meest links zit, hun neef Jan Hendrik Boom is.

De vier gezusters Boom bij elkaar op de foto

De eerste oude foto van de familie Boom, op één portret van zijn overgrootvader Gerrit Boom na, die de maker van deze site in handen kreeg, was een foto van het gezin van deze Gerrit met vrouw Anna Alieda Boom-Wevers en de tweeling Egberdina Judika Hermina Boom en Jan Hendrik Willem Boom. Deze tweeling werd in 1886 geboren, zodat de foto uit de eerste helft negentiger jaren van de negentiende eeuw moet stammen. Het origineel is in bezit van een kleindochter van E.J.H. Grevenstuk - Boom, die in Heilbronn woont. Door deze foto werd de belangstelling van de maker van de site in beeldmateriaal bij genealogie tot leven gebracht.

Van de achterneven van Gerrit zijn de nodige foto's bewaard gebleven. Sommigen daarvan laten de zeven broers en zussen (of een deel daarvan) zien.

Achter links: Jan Sijbrand Boom, achter rechts: Jan Hendrik Boom, zittend voor rechts: Gerrit Boom, staand uiterst links: Janna Berendina de Witte-Boom, zittend links: Femia Boom, staand midden achter: Hendrika Geertruida Boom en zittend uiterst rechts: Jenneken Boom. Van de personen op de bovenstaande foto trouwden alleenJanna Berendina en Gerrit. Hieronder eerst een foto van het gezin van Gerrit. Zittend Gerrit en zijn vrouw Aleida Boom-Slot. Links Truitje, rechts Lambertha Jansje. Midden achter links Hendrik en daarnaast Gerard Boom.

Het andere van de zeven personen op de foto dat trouwde was Janna Berendina Boom. Zij huwde met Hendrik de Witte. Het echtpaar had twee kinderen, Barend en Bertha.

Van deze tak van de familie Boom, gaan we nu naar de kinderen van het echtpaar Boom-Wevers. Eerst een foto van Egberdina Judika Hermina Grevenstuk en twee van haar drie kinderen. Het derde zoontje was al overleden.

Van de broer van Mina, Jan Hendrik Willem Boom, hierbij een foto van zijn drie zoons. Daarnaast staat ook een neef op de foto, Cor Rosink. Zijn vader was een broer van Johanna Boom-Rosink. Zijn moeder overleed heel jong, waardoor Cor een deel van zijn jeugd in dit gezin werd opgevoed.Van links naar rechts Jan Gerrit Boom, Cor Rosink, Johan Andries Boom en oudste zoon Gerrit Jan Boom die als motorordonans in militaire dienst was.

Totaal vertederend is de foto die van Jan HendrikWillem en zijn tweelingzusje Egberdina Judika Hermina Boom als kleuters gemaakt werd. De foto zal van rond 1890 stammen.

Teruggaand naar Gerrit Boom geboren Hambrugge, dan heeft u een foto kunnen zien van op één na alle kinderen van zijn zoon Jan Hendrik. Van die zoon, Gerrit, staat een foto in de stamboom. Van de andere zoon van Gerrit,Gerrit jr. is een foto van alle zeven kinderen opgenomen. Éen van de twee dochters van Gerrit, waarvan een foto beschikbaar is, Geertruid, kreeg geen kinderen.Van haar is echter de foto ter gelegenheid van het 40-jarig huwelijk met Hendrikus Veneman opgenomen. Van de andere dochter van Gerrit Boom geboren Hambrugge waarvan fotomateriaal beschikbaar is, Geesje ten Cate-Boom zijn meer foto's beschikbaar. Hieronder een foto van Isaac en Geesje en de meeste van hun kinderen en vervolgens een foto van Geesje als weduwe (kijk naar de weduwenkap) met haar vier kleinkinderen.

Hoe kan het leven mooier beginnen dan veilig in de armen van je liefhebbende moeder ? De maker van de site op de dag van zijn geboorte of kort daarna, nog in het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht.

Als je dan iets groter wordt, ga je lekker naar je opa's. Opa "Hengelo" en Opa "Enschede".  De eerste was Jan Hendrik Willem Boom. Deze had als grootvaders Jan Hendrik Boom en Jan Willem Wevers, vandaar zijn drie voornamen. Hij werd in de praktijk Willem genoemd. De maker van deze site werd naar hem genoemd. Omdat zijn moeder rooms katholiek was, was zijn vader dit bij zijn huwelijk ook geworden. De maker van de site kreeg als doopnaam dan ook Wilhelmus. Omdat er al een neef Wim was (Wim Hans Boom) werd vervolgens het tweede deel van Wilhelmus = Helmus = Helmut genomen. In het nederlands worden alle duitse woorden met ut (Hut, Gut, Mut) woorden met oed, vandaar Helmoed. Betekenis van deze oude germaanse naam is overigens "de moedige beschermer".  Op de foto hierboven is daar nog weinig van te zien.

De eerste foto hieronder toont Helmoed op schoot thuis bij Opa Hengelo, de tweede foto laat hem zien met Opa Enschede, voor diens huis. Deze opa, Johannes Bernardus Goorkate, was voor een klein jongetje ook fantastisch object om op schoot te zitten (kom moar in mien hökske)

Portret van het gezin Gerard Boom, Yvonne Boom-de Poorter, Céline Boom en Bas Boom.