BRONNEN/LINKSVoor de hele Hanselaar lijn: http://home.kpn.nl/alruin/Hanselaar.htm

Voor de tak van Piket heb ik de gegevens van : http://www.mijnstambomen.nl/leiden/piket.htm

Altijd al benieuwd geweest naar het weer op je geboortedag?http://www.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/index.cgi

Gegevens van de familie Legerstee: Genealogie en Geschiedenis van het geslacht Legerstee uit Barendrecht door K.J. Slijkerman (ISBN 90-9001086-6)

Familielijn Eichas: http://www.home.zonnet.nl/wim_marjolein/Egas.htm, onze lijn is die van Peter Eichas, overleden in 1719.

Van deze pagina:

Introductie Egas pagina

De naam Egas is zonder twijfel ontstaan als Nederlandse schrijfwijze van de naam Eichas. De naam Eichas is ontstaan in het dorp Honnef, nabij Keulen in Duitsland. De verschillende schrijfwijzen van de naam geeft een indicatie van de herkomst: Eichgas, in der Eichgaß, Eygas, in der Eichaß, Eichens, Eichs en Eichers. De naam lijkt een samenvoeging van Eich, het duitse woord voor eik, en Gas(se), wat in het duits steeg of weg betekent. In Honnef zijn van oudsher grote eikenbossen. Begin 17e eeuw komt de naam al geregeld voor in verschillende "Familienbuchen".

In 1796 trouwt een Duitse broodbakker Antonij Egas, geboren Eichas, in Hardinxveld met Dingena van den Heuvel. Zo wordt de naam in Nederland geïntroduceerd. Zij zijn stamvader en -moeder van alle 'Egassen' in Nederland, waarvan de meeste nog steeds in Hardinxveld wonen. Op deze pagina zijn allereerst het aantal naamdragers in 1947 volgens het Nederlands Repertorium van Familienamen, vermeld (zie: Volkstelling 1947). Vervolgens zijn er twee genealogie-pagina's. De eerste start bij Antonij Egas en beslaat (voor zo ver ik kan nagaan) alle Egassen in Nederland (m.u.v. de meest recente generaties). De tweede pagina geeft twee duitse takken, waarvan het verband niet is aangetoond. De eerste tak begint bij Jakob EICHAS, geboren in circa 1668 te Honnef, en betreft 6 generaties. De tweede tak begint bij Peter EICHAS, overleden op 17 oktober 1719 te Honnef, en betreft ook 6 generaties.