GESCHIEDENISDe Naamsverklaring in Nederland:

1) Beroepsnaam van een Appelkoopman.

2) Patroniem ontleend aan de (Duitse) voornaam Ap(p)el(t)<Adelbald (Adalbold): Adel+Bald "dapper" (dapper door adel).

De geschiedenis van de naam Appel gaat al terug naar het Hof van Karel de Grote. Deze had twee luitenants met de naam Appel. Één van deze luitenants is vertrokken naar Noorwegen, de ander naar Nederland en vermoedelijk naar Delft. Daar is de naam soms geschreven als Appels. De luitenant welke vertrokken is Noorwegen is daar getrouwd, en heeft er een familie opgebouwd. Tevens hebben zij daar een eigen kerkhof waar alleen mensen uit de familie Appel begraven mogen worden.

Heel vaak wordt verteld dat het Appel vaarders zouden zijn die op Amsterdam zouden varen. Ik heb daar mijn twijfels over.

3)Appel is een buurtschap in de gemeente Nijkerk, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt tegen de grens van de gemeente Barneveld, ten oosten van Zwartebroek. Het bestaat uit een aantal boerderijen omringd door weilanden en bossen. Samen met de omgeving, waaronder de buurtschap 't Woud, en het gebied Prinsenkamp, heeft het 1700 inwoners (2004). Vroeger passeerde het Kippenlijntje (een lokale spoorlijn) de buurtschap, maar het deel van deze lijn langs Appel werd in 1937 buitendienst genomen. Ook is Appel bekend om zijn pittoreske Boerderijen, vaak karakteristiek voor de Veluwe. Ondanks dat de boerderijen ver uit elkaar staan, kan men spreken van een hechte gemeenschap.

4)Appel: is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, en maakt deel uit van het district Hamburg. Appel telt 1991 inwoners.