'T EZELSBRUGSKEDetail van de gevel van 't Ezelsbrugske
Detail van de gevel van 't Ezelsbrugske

Tinneke Vanautgaerden baatte het café 't Ezelsbrugske uit in de Koninklijke Sinte Mariastraat 66 te Schaarbeek.

Tinneke en haar dochter achter de tapkast
Tinneke en haar dochter achter de tapkast

Tinneke werd geboren in Haren waar haar moeder toen een café exploiteerde in de buurt van de kruidenierszaak van haar schoonzus Yvonne en schoonbroer Georges.

Tinneke vertelt wat graag dat zij toentertijd nog aan de borst werd gelegd van tante Yvonne (haar neefje Raymond was twee maanden ouder) omdat haar moeder niet altijd over voldoende borstvoeding beschikte of omdat het café te veel van haar tijd in beslag nam. In 1944 zijn ze daar gebombardeerd en is haar moeder na enkele omzwervingen een kruidenierszaak begonnen in 1950 te Schaarbeek in de Sinte Mariastraat die zij uitbaatte tot 1973.

In 1978 is Tinneke dan in het pand, dat dateert van 1890, een café begonnen met de naam 't Ezelsbrugske. De naam verwijst enerzijds naar Schaarbeek dat in zijn vlag en wapenschild de ezel als afbeelding heeft en anderzijds naar de Ezelsweg een vroegere landweg die liep van Haren naar Schaarbeek en die door de mensen van Haren gebruikt werd om naar de stad en de markt te gaan.

't Ezelsbrugske in Schaarbeek
't Ezelsbrugske in Schaarbeek

Ten tijde van de vlaamse betogingen tegen burgemeester Nols was 't Ezelbrugske ook dikwijls de verzamelplaats en toevluchtsoord voor menig Vlaming. Lees hierover meer op o.a. Een (levens)hoofdstuk wordt afgesloten

Laatste wijziging op deze pagina: 03.02.2008
Copyright © 2003 - 2008 www.vanautgaerden.be
http://www.uwstamboomonline.nl/passie/sites/index.php?mid=11812&kid=121&pagina=tekstpagina