WELKOMDe stamboom telt in totaal 13904 personen.

Voornaam: Achternaam:
Volledige naam (Voor het laatst aangevuld op 23-09-2018)

WERKKAMP LIEBENAU, DLD. 1941-1945

De wrange basis van mijn bestaan!!

In de periode van juli 1941 tot 1945 stond hier een bekende kruitfabriek de "Pulverfabrik Liebenau" waar kruit voor de oorlogsindustrie werd gemaakt. Over een oppervlakte van 12 vierkante kilometer stonden ruim 400 bunkergebouwen. Vanuit deze fabriek werd in totaal 41.000 ton kruid geproduceerd door dwangarbeiders/-sters.

Een werkkamp waar duizenden mensen omkwamen door streng en slecht beleid maar waar ook de liefde tussen mijn ouders, Cornelis en Zinja , is ontstaan.

Via mijn website werd ik gevonden en benaderd door leden van de vereniging Kruitfabriek Liebenau en kwam ik in contact met dhr. Martin Guse. Hij is directeur van de vereniging "Documentatieplaats Kruitfabriek Liebenau". Als leraar maatschappijleer is hij de initiator om de herinneringen aan de verschrikkingen van wat er in de oorlog is gebeurd uit te dragen en levendig te houden opdat iets dergelijks nooit meer mag en kan gebeuren.

Als nabestaanden werden wij uitgenodigd en kregen wij een rondleiding door het werkkamp in de bossen en bezochten het nog te openen documentatiecentrum wat gevestigd wordt in een leegstaande school.

Tolk Masja, dhr. Payuk en dhr. Martin Guse.


Er waren meerdere gasten uit Wit Rusland en Oekraine die ook het levensverhaal vertelden van hun voorouders. Ook de nog levende dwangarbeider dhr. Payuk deed zijn verhaal. Zo ook mijn broer Simon ie het levensverhaal van onze ouders vertelde, bijgestaan door een tolk. 

Op de laatste dag brachten wij een zeer indrukwekkend bezoek aan de begraafplaats in Hesterberg.


Wij danken alle lieve mensen in Liebenau voor de warme ontvangst. Om daar in vrijheid te mogen zijn waar onze ouders gedwongen werden is een groot goed dat gekoesterd en uitgedragen dient te worden!KWARTIERSTATEN SMIT & BROUWER

 

Na jarenlang in de archieven te hebben gezocht is er een omvangrijk bestand aan familienamen ontstaan. Het wordt tijd dit eens met anderen te delen die ook "behept" zijn met deze hobby.

De familie SMIT, een boerengeslacht, komt uit het zuiden van Friesland en de kop van Overijssel en de familie BROUWER, een schippersgeslacht, vindt zijn oorsprong door geheel Friesland maar ook in Groningen. Denk hierbij ook aan de skūtsje-skippers, alle Brouwers zijn hieraan verwant.

In de loop der tijd zal ik meer en meer gegevens aanvullen.

Van zowel Smit als Brouwer heb ik kwartierstaten uitgezocht en dat leverde sinds 1982 deze verscheidenheid aan namen op. Kijk hiervoor onder het kopje "Stamboom".

Voor aanvullingen en/of wijzigingen graag even contact opnemen. Alle gegevens zijn mij doorgegeven bij mail, brief, telefonisch of persoonlijk.  Komt u desondanks iets tegen wat er niet op hoort, of mag, laat het me weten en ik zal het meteen verwijderen. I.v.m. de wet op de privacy worden data van levende personen niet zichtbaar.

Ook foto's zijn van harte welkom maar een mooi verhaal over een voorouder of verwante is ook welkom.

Help mij om van deze site een waar familiegebeuren te maken! Het staat jullie vrij om mijn gegevens te gebruiken maar een berichtje wordt wel gewaardeerd en misschien heb ik nog meer aanvullingen voor je.

Veel plezier met het sneupen op deze site en laat eens een berichtje achter in het gastenboek.

Rest mij nog diegene te bedanken die voor mij gezocht hebben in diverse gemeentelijke en Rijksarchieven, voor het maken van kopieėn en het ter beschikking stellen van gegevens en foto's.

Ook dank aan dhr. J. Brouwer uit Apeldoorn voor de jarenlange vriendschap en vele aanvullingen voor de omvangrijke Brouwer familie en met name voor de Weststellingwerfse geslachten gaat mijn dank uit naar dhr. J. Damhuis uit Oldemarkt voor de vele aanvullingen en correcties. En voor de aanvullingen aan de stamboom de Kroon gaat mijn dank uit naar dhr. D. de Kroon.

Historische gegevens zijn, met name verkregen uit Rijksarchieven te Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Arnhem.

Tot horens, Hilda H.

 Jongste lootje aan de stam!!2018
Geboren op 2 augustus 2018: Levi Milan Smit

Geboren op 6 april 2018: Gijs Simon Johan Smit


2017
Geboren op 2 augustus 2017: Novell Benjamin Flokstra

Geboren op 5 april 2017: Marne Boek

Geboren op 14 maart 2017: Mieke Kroon


2016
Geboren op 20 januari 2016: Levy de Boer

Geboren op 12 november 2016: Fabian Zwart


2015
Geboren op 23 februari 2015: Alexander Tkatschenko

Geboren op 8 april 2015: Stijn Jesse Brouwer


2014
Geboren op 22 februari 2014: Yevgeny K. Tkachenko 

Geboren op 10 november 2014: Lars Kroon


2013
Geboren op 24 januari 2013: Julian Jort Brouwer

Geboren op 25 januari 2013: Mirte Wind

Geboren op 25 januari 2013: Sanne Wind

Geboren op 6 februari 2013: Silvan Hilmar Winston Flokstra

Geboren op 14 juni 2013: Lieke Amaya Brouwer

Geboren op 9 augustus 2013: Ties Jochum Hans Brandsma

Geboren op 27 oktober 2013:  Joleé Boek