WELKOM



De stamboom telt in totaal 14183 personen.

Voornaam: Achternaam:
Volledige naam



 (Voor het laatst aangevuld op 03-05-2019)

WERKKAMP LIEBENAU, DLD. 1941-1945

De wrange basis van mijn bestaan!!

In de periode van juli 1941 tot 1945 stond hier een bekende kruitfabriek de "Pulverfabrik Liebenau" waar kruit voor de oorlogsindustrie werd gemaakt. Over een oppervlakte van 12 vierkante kilometer stonden ruim 400 bunkergebouwen. Vanuit deze fabriek werd in totaal 41.000 ton kruid geproduceerd door dwangarbeiders/-sters.

Een werkkamp waar duizenden mensen omkwamen door streng en slecht beleid maar waar ook de liefde tussen mijn ouders, Cornelis en Zinja , is ontstaan.

Via mijn website werd ik gevonden en benaderd door leden van de vereniging Kruitfabriek Liebenau en kwam ik in contact met dhr. Martin Guse. Hij is directeur van de vereniging "Documentatieplaats Kruitfabriek Liebenau". Als leraar maatschappijleer is hij de initiator om de herinneringen aan de verschrikkingen van wat er in de oorlog is gebeurd uit te dragen en levendig te houden opdat iets dergelijks nooit meer mag en kan gebeuren.

Als nabestaanden werden wij uitgenodigd en kregen wij een rondleiding door het werkkamp in de bossen en bezochten het nog te openen documentatiecentrum wat gevestigd wordt in een leegstaande school.

Tolk Masja, dhr. Payuk en dhr. Martin Guse.


Er waren meerdere gasten uit Wit Rusland en Oekraine die ook het levensverhaal vertelden van hun voorouders. Ook de nog levende dwangarbeider dhr. Payuk deed zijn verhaal. Zo ook mijn broer Simon ie het levensverhaal van onze ouders vertelde, bijgestaan door een tolk. 

Op de laatste dag brachten wij een zeer indrukwekkend bezoek aan de begraafplaats in Hesterberg.


Wij danken alle lieve mensen in Liebenau voor de warme ontvangst. Om daar in vrijheid te mogen zijn waar onze ouders gedwongen werden is een groot goed dat gekoesterd en uitgedragen dient te worden!



KWARTIERSTATEN SMIT & BROUWER

 

Na jarenlang in de archieven te hebben gezocht is er een omvangrijk bestand aan familienamen ontstaan. Het wordt tijd dit eens met anderen te delen die ook "behept" zijn met deze hobby.

De familie SMIT, een boerengeslacht, komt uit het zuiden van Friesland en de kop van Overijssel en de familie BROUWER, een schippersgeslacht, vindt zijn oorsprong door geheel Friesland maar ook in Groningen. Denk hierbij ook aan de skūtsje-skippers, alle Brouwers zijn hieraan verwant.

In de loop der tijd zal ik meer en meer gegevens aanvullen.

Van zowel Smit als Brouwer heb ik kwartierstaten uitgezocht en dat leverde sinds 1982 deze verscheidenheid aan namen op. Kijk hiervoor onder het kopje "Stamboom".

Voor aanvullingen en/of wijzigingen graag even contact opnemen. Alle gegevens zijn mij doorgegeven bij mail, brief, telefonisch of persoonlijk.  Komt u desondanks iets tegen wat er niet op hoort, of mag, laat het me weten en ik zal het meteen verwijderen. I.v.m. de wet op de privacy worden data van levende personen niet zichtbaar.

Ook foto's zijn van harte welkom maar een mooi verhaal over een voorouder of verwante is ook welkom.

Help mij om van deze site een waar familiegebeuren te maken! Het staat jullie vrij om mijn gegevens te gebruiken maar een berichtje wordt wel gewaardeerd en misschien heb ik nog meer aanvullingen voor je.

Veel plezier met het sneupen op deze site en laat eens een berichtje achter in het gastenboek.

Rest mij nog diegene te bedanken die voor mij gezocht hebben in diverse gemeentelijke en Rijksarchieven, voor het maken van kopieėn en het ter beschikking stellen van gegevens en foto's.

Ook dank aan dhr. J. Brouwer uit Apeldoorn voor de jarenlange vriendschap en vele aanvullingen voor de omvangrijke Brouwer familie en met name voor de Weststellingwerfse geslachten gaat mijn dank uit naar dhr. J. Damhuis uit Oldemarkt voor de vele aanvullingen en correcties. En voor de aanvullingen aan de stamboom de Kroon gaat mijn dank uit naar dhr. D. de Kroon.

Historische gegevens zijn, met name verkregen uit Rijksarchieven te Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Arnhem.

Tot horens, Hilda H.

 






Nieuwe website: https://smit-brouwer.mijnstamboomonline.nl/